Mer jul

BILD: CC/N.WEINANDER

Osynlig ruta för layoutTeckning av en mörhyad flicka och pojke som är Lucia respektive stjärngosse. Från Anitas Bilder, som finns kvar på nätet via  Internetmuseum.se

Rubrik: Lucia
Lucia kommer från det latinska ordet lux som betyder ljus.
Osynlig ruta för layout
  Den Lucia vi firar idag är – otroligt nog – till minne av ett katolskt helgon som levde på 200-talet i Syracusa i Italien. Vi här i Sverige är ganska ensamma om denna sed, som dessutom inte är särskilt gammal.
Osynlig ruta för layout
  Det nutida Luciafirandet satte fart först 1927, då tidningen Stockholms Dagblad ordnade det första stora Luciatåget. Genom att andra tidningar hakade på, blev detta Luciafirande snabbt vanligt över hela landet. Det säger något om hur fort seder kan ändras i ett mediasamhälle!
Osynlig ruta för layout
En mix av olika seder
Osynlig ruta för layout
Helgonet Lucia har i grunden ingenting med vår nutida Lucias vita kläder och ljus i håret att göra, och inte med stjärngossar och tomtar heller, så det är svårt att säga vad Lucia-seden ursprungligen kommer ifrån. Klart är att långt innan helgonet Lucia kom in i bilden, firades det många varianter av "Lusse" i Sverige. I delar av västra Sveriges bondesamhällen fanns en Liten bild av antik tysk docka föreställande christkindleinsed att klä ut sig i halm och fira "lussebrud", och rikare familjer runt Vänern firade vid mitten av 1800-talet en form av Lucia som troligen var inspirerad av det tyska "Christkindlein" (Jesusbarnet), som ofta i form av en ljusklädd ung kvinna (!) delade ut julklappar. Stjärngossarna var en helt egen sed som förekom bland studenter.
Osynlig ruta för layout
Äldre lokala varianter
Osynlig ruta för layout
Vårt Luciafirandes koppling till ljuset är betydligt äldre, troligen från hednisk tid. Enligt några forskare var "Lusse" troligen under hednisk tid ett annat namn för gudinnan Fröja, och Lusse firades när jordbruksarbetet var avklarat för hösten. Då hindrade snö, kyla och mörker det mesta utearbetet och folk firade helg – ofta med att dricka massor av öl!
Osynlig ruta för layout
  Innan kalenderreformen 1753 inföll årets mörkaste natt just natten till den 13 december, och föreställningen att det är den mörkaste natten har levt kvar. Det ingick också en rädsla för mörkrets krafter, där Lusse kunde vara ond och farlig. Därför skulle alla hålla sig inomhus den natten. Samtidigt skulle ingen mala, spinna, brygga eller utföra något annat arbete som kunde vara känsligt.
Osynlig ruta för layout
  En annan tro, som fanns i bland annat Norrland, var att Lusse egentligen var Adams första hustru, hon som var skapad likvärdig med Adam och som fördrevs från paradiset innan Eva skapades. Det är alltså en variant av den judiska historien om Lilith.
Osynlig ruta för layout
  Det fanns helt enkelt så många olika, lokala historier kring Lusse att det inte går att säga vad sederna ursprungligen kommer ifrån.
Osynlig ruta för layout
Liten teckning av ett brinnande ljus med tre julstjärnor (blommor)  © Gerda ChristensonLjusets högtid
Osynlig ruta för layout
Det som hur som helst är och förblir gemensamt är att Lucia är ljusets högtid, för både hedningar, kristna och alla oss andra. Och varför behöver vi alla en ljusets högtid, tror du?
Osynlig ruta för layout
Klicka HÄR, så får du se vad vi tror...
Osynlig ruta för layout

Julpynt

JULFAKTA | JULENS HISTORIA | ADVENT
JULKALENDRAR | LUCIA | JULGRANEN | TOMTEN | JULENS MENING