Smält smöret i en kastrull. Rör samman smör, socker,
sirap och vatten. Tillsätt kryddor och bikarbonat. Känn hur härligt
juligt det doftar!
Arbeta in mjölet. Häll sedan ut degen på bakbordet
och knåda den tills den blir smidig, det vill säga tills
den känns lätt att jobba med. Sätt in degen i kylskåpet
och låt den vila över natten.
Kavla ut degen lite tjockare än om du skulle göra
vanliga pepparkakor. Skär ut husdelarna enligt din mall. Lägg
en eller två delar i taget på plåtar och grädda i 250º ungefär
4-5 minuter eller tills de blivit bruna. Det är viktigt att de
inte är för lite gräddade, eftersom de inte får mjukna. Samtidigt
får de inte vara brända, eftersom de ska se vackra ut!
När du tagit ut plåten ur ugnen, mjöla mallen
och lägg den på den gräddade pepparkaksdelen och skär försiktigt
till kanterna, så att de blir raka och helt lika mallen. Ju grövre
papp du gjort mallen i desto mindre bränner du fingrarna!
Låt pepparkaksdelarna stelna medan de är
kvar på plåten. När de stelnat kan du lägga upp
dem på något plant underlag i väntan på ihopsättningen av huset.