Mer jul
Karusell med hästar, i perpparkaka, med ett  pariserhjul i bakgrunden
Osynlig ruta för layout

Rubrik: Pepparkaksdeg
Den här degen är väldigt bra till pepparkakshus – och god att äta när ni krossar huset!
Osynlig ruta för layout

150 gram smörPepparkaksstjärna med en vit rand av kristyr
5 dl socker
2 dl sirap
2 dl vatten
1 matsked kanel
1 matsked ingefära
1 matsked nejlikor
1 matsked bikarbonat
1,7 liter vetemjöl

Osynlig ruta för layout
   Smält smöret i en kastrull. Rör samman smör, socker, sirap och vatten. Tillsätt kryddor och bikarbonat. Känn hur härligt juligt det doftar!
Osynlig ruta för layout
  Arbeta in mjölet. Häll sedan ut degen på bakbordet och knåda den tills den blir smidig, det vill säga tills den känns lätt att jobba med. Sätt in degen i kylskåpet och låt den vila över natten.
Osynlig ruta för layout
   Kavla ut degen lite tjockare än om du skulle göra vanliga pepparkakor. Skär ut husdelarna enligt din mall. Lägg en eller två delar i taget på plåtar och grädda i 250º ungefär 4-5 minuter eller tills de blivit bruna. Det är viktigt att de inte är för lite gräddade, eftersom de inte får mjukna. Samtidigt får de inte vara brända, eftersom de ska se vackra ut!
Osynlig ruta för layout
   När du tagit ut plåten ur ugnen, mjöla mallen och lägg den på den gräddade pepparkaksdelen och skär försiktigt till kanterna, så att de blir raka och helt lika mallen. Ju grövre papp du gjort mallen i desto mindre bränner du fingrarna!
Osynlig ruta för layout
   Låt pepparkaksdelarna stelna medan de är kvar på plåten. När de stelnat kan du lägga upp dem på något plant underlag i väntan på ihopsättningen av huset.

Julpynt

VÅRA PEPPARKAKSHUS | VÅRA MALLAR | NYBÖRJARTIPS
PEPPARKAKSDEG | BYGG IHOP | DEKORERA | BESÖKARNAS HUS