Mer jul
Collage av filmer som "filmisar"

Osynlig ruta för layout
Rubrik: Julfilm
Ingenting går upp mot en bra julfilm för att få den rätta julstämningen. Varje år planerar vi att se julfilmer i god tid före jul, för att vara riktigt i form till julafton. Men det hör till avdelningen glada förhoppningar vi inte hinner med. Så det blir mest i mellandagarna vi sen sitter där. Och njuter.
Osynlig ruta för layout
   En del av våra filmer är riktiga julfilmer, andra är bara filmer som utspelar sig under julen.
Osynlig ruta

Omslag White Christmas med huvudsrollsinnehavarna i tomtekläderWhite Christmas
1954 gjordes den, Irving Berlins film med Bing Crosby, Rosemary Clooney, Danny Kaye och Vera Ellen. Den kanske inte är världsbäst egentligen..., men vi älskar den ändå. En riktig julklassiker med dans, oändliga kostymbyten, och där Bing Crosby sjunger "White Christmas".
Osynlig ruta
Omslag Nu är det jul igen med foto av Tim Allen som jultyomte och röd bakgrundNu är det jul igen
Tim Allen, som leksakshandlaren Scott Calvin, blir mot sin vilja jultomten på riktigt i denna Disneyfilm från 1994. Stort stöd har han dock i sin son, som tror på honom när ingen annan gör det.
Osynlig ruta
Omslag En tid för mirakel med paren i framkant och Patti Duke i snö och blå himmel i bakgrundenEn tid för mirakel
är en riktig julfilm, magisk och realistisk på samma gång. Filmen handlar om Emilie, som flyr med sina systerbarn för att de inte ska tvångsomhändertas av socialtjänsten. Den alltid lika fantastiska Patty Duke gör en viktig biroll.
Osynlig ruta
Omslag Trasiga änglar med fioto av de tre änglarnaTrasiga änglar
Tre brottslingar rymmer från fängelse och tar arbete hos en familj under jultiden. Men att hålla sig till lagen är inte alltid lätt. Med Humphrey Bogart.
Osynlig ruta
Omslag Serendipity med huvudpersonerna i en nästan-kram och en klocka i bakgrunden medan det regnarSerendipity
En romantisk komedi som utspelar sig i jultid. Den är full av "serendipity" – den magiska stämning som är lite som julmirakel.
Osynlig ruta
Omslag  The Long Kiss Goodnight med fotocollage av huvudpersonerna med pistoler i handThe Long Kiss Goodnight
Denna ruggiga historia är långt ifrån någon barnjulfilm (från 15 år på bio), men för den något äldre som kan tänkas gilla en rejäl action i juletid är finska Renny Harlins film med Geena Davis och Samuel L. Jackson en riktig pärla.
Osynlig ruta
Omslag Ensam hemma med foto av förfasad huvudperson och skurkarna i bakgrundenEnsam hemma
Macauley Culkin som grabben som av misstag blir övergiven av sin familj runt jul och tvingas skydda sig mot inbrottstjuvar. Tjuvarna borde dött 50 gånger om när man ser till vad de utsätts för, men de överlever, dock besegrade av pojken.
(Den andra filmen i serien är mer julig.)
Osynlig ruta
Omslag Ms. Scrooge med bild av bland annat Cicely TysonMs. Scrooge
Den här filmen är en ovanlig variant av Charles Dickens "En julsaga", med bara kvinnor i huvudrollerna. Cicely Tyson gör rollen som ms. Scrooge. Kanske inte helt lyckad, men ändå småputtrigt annorlunda.
Osynlig ruta
Omslag Ms. Scrooge med bild av bland annat Cicely TysonMiraklet i New York
har också kallats Miraklet på 34:e gatan. Det handlar om en flicka som inte tror på Tomten, men som ändrar sig när hon träffar Tomten som hennes mamma anställt på varuhuset. Det här är en nyinspelning av gammal film.
Osynlig ruta
Omslag Ms. Scrooge med bild av bland annat Cicely TysonMiraklet på 34:e gatan
är den gamla 1940-talsversionen av samma film som här ovanför. Den är lite roligare, och mer bitsk, och väldigt, väldigt 40-talsmässig – på gott och ont.
Osynlig ruta

JULKULTUR | JULMUSIK | JULBÖCKER | JULFILM