Mer jul
Julkort av Jenny Nyström med en julbock som kommer ut ur en snöig skog, och en tomte sitter på en stor säck som är fastkilad mellan bockens horn

JENNY NYSTRÖM

Liten blinkande minijulgran med en stjärna i toppåen

Rubrik: Julens historia
Julen är från början en hednisk högtid och hade alltså ingenting med kristendomen att göra, trots att många tror så idag. Själva ordet "jul" är fornsvenskt och den gamla julen hörde samman med både midvintersolståndet och den hedniska midvinterbloten, som hölls i mitten av januari. Ordet fanns även i fornengelskan långt innan "Christmas" – "Kristi mässa" – ens var påtänkt. Denna uråldriga sorts jul finns till exempel kvar i den gamla walesiska julsången "Deck the halls", där de ju sjunger bland annat om "Yuletide carol".
Osynlig ruta för layout
  Att julen var en hednisk högtid märks även i att julen i de nordiska länderna firas ända till Trettondagsafton, det vill säga in i januari. De kristna var tvungna att lägga vårt julfirande under hela den perioden, för att folk här i norr inte skulle fira både jul och midvinterblot.
Osynlig ruta för layout
Litet barn med förkläde kavlar ut en deg på en skärbräda
Bak och städning
I bondesamhällena förbereddes julfirandet så småningom på samma sätt som nu: med städning och julbak. Julaftonsmålet åt alla tillsammans, och de som hade möjlighet till det frossade i mat. Jullekar hörde också till julfirandet.
Osynlig ruta för layout
  Seden att sätta ut en havrekärve till småfåglarna – en "julkärve" – kan spåras tillbaka till 1700-talet, men troligen är seden egentligen äldre än så.Teckning av halmbock med röda band © Gerda Christenson
Osynlig ruta för layout
Julbock och julklappar
Innan vår tids julklappar hade uppfunnits, kunde folk ge bort små skämtpresenter till varandra. Ofta klappade man på dörren till bondehemmen och kastade in en halmfigur, ett vedträ eller något annat lustigt som man hade satt fast en skämtsam vers på.
Osynlig ruta för layout
  Under 1800-talet kunde deltagarna i julklappsupptågen klä ut sig, till exempel till en julbock, som skojade med folk. När många sen mot slutet av 1800-talet började ge mer riktiga presenter var det julbocken som kom och lämnade dem.
Osynlig ruta för layout
  Traditionen att skicka julkort kom till Sverige under 1890-talet. Men först under 1910-talet blev julkorten vanliga. Då hade den kända konstnären Jenny Nyström börjat teckna sina speciella tomtar. I takt med att det numera blivit så dyrt att skicka post i Sverige, samtidigt som internet kommit, har många tyvärr slutat skicka julkort. Det är ju ett fint sätt att hålla kontakt med släkt och vänner.

Julpynt

JULFAKTA | JULENS HISTORIA | ADVENT
JULKALENDRAR | LUCIA | JULGRANEN | TOMTEN | JULENS MENING