Mer jul
Detalj av bild från Barnens adventskalender av Aina Stenberg Masolle med tomtar som bär paket, dalkullor som stöper ljus, änglar m.m. i ett kök
Osynlig ruta för layoutJulkalender från flickscouternas serie Barnens adventskalender

Rubrik: Julkalendrar
När julkalendrar först började säljas i Sverige 1934 kallades de "adventskalendrar". De bestod – precis som nu – av en färgbild på papp med luckor som gick att öppna. Men bilderna under var tryckta på genomskinligt papper, som lyste när man hängde upp kalendern i ett fönster.
Osynlig ruta för layout
Flickscouterna
Osynlig ruta för layout
Det var Sveriges Flickors Scoutförbund som började sprida adventskalendrar i Sverige och de målades av Aina Stenberg-MasOlle. Det är hon som gjort kalendern på bilden här brevid. Hennes adventskalendrar blev stilbildande. Bilderna i luckorna föreställde leksaker eller vintermotiv. Varje söndag var det adventsljus i luckan.
Osynlig ruta för layout
  1957 sände radion sin första adventskalender, och 1960 sändes den första adventskalendern i tv. Men redan på den tiden hade folk börjat kalla adventskalendrarna för "julkalendrar" istället, och 1971 ändrades även namnet i tv till julkalendern.CD-skiva med bild från julklandern och rubriken "Julens hjältar"
Osynlig ruta för layout
Från papper till app
Osynlig ruta för layout
TV:s julkalender har ända sen 1960-talet också givits ut i papperform, så att barn kan öppna luckan hemma samtidigt som den öppnas på tv.
Osynlig ruta för layout
  Under 1990-talet började julkalendrar komma ut även på cd-skivor. Varje dag fick barnen i tv-programmet veta dagens kod och fick på så sätt tillgång till ett nytt litet dataspel på CD-kalendern. Idag har appar tagit över den funktionen, och du kan spela både på dator, surfplatta och i mobilen.
Osynlig ruta för layout
  Själva ordet "kalender" betyder bland annat "tidräkning" och kommer från latinets calendae, som betyder "första dagen i månaden".

Julpynt

JULFAKTA | JULENS HISTORIA | ADVENT
JULKALENDRAR | LUCIA | JULGRANEN | TOMTEN | JULENS MENING