Mer jul
Bild av två Jenny Nyström-tomtar, den ena klättrar i ett tre-armat ljus i en mässingsljusstake, medan den andra står med en tändstricksask i famen, beredd att räck över dem
Osynlig ruta för layoutStiliserad glimmande julängel som blåser i en trumpet

Rubrik: Advent
Advent är den enda del av julen som vi inte har hittat hedniska rötter till. Det verkar ha startat som en helt kristen sed. Advent betyder "ankomst" och hör till kyrkoåret där det står för nedräkning till Kristi födelse.
Osynlig ruta för layout
  Men eftersom de kristna en gång tog över de hedniska sederna, finns det väl ingenting som hindrar att vi som vare sig är kristna eller hedningar tänder ljus för advent. För oss symboliserar advent nedräkningen inför julens ankomst, ljusets och framtidshoppets högtid.
Osynlig ruta för layoutTeckning av röd adventsljusstake med mossa och fyra brinnande ljus i olika storlek
Adventsljusen
Osynlig ruta för layout
Seden att tända fyra levande ljus, ett ljus fyra söndagar före jul, två ljus tre söndagar före, och så vidare, är mycket yngre än många kanske tror. I Sverige kan seden spåras tillbaka till slutet av 1800-talet, men det var först mellan 1920 och 1930 som det blev vanligt att folk i allmänhet tände fyra ljus i adventsljusstakar och att affärerna började sälja sådana ljusstakar. (Därför finns det heller inga adventsljus på Jenny Nyströms julbilder, oftast är det istället det gamla trearmade ljuset som skildras.)
Osynlig ruta för layout
  I skolorna läser barnen idag ofta en adventsvers, där varje ljus har sin egen del.
Osynlig ruta för layout
Julstjärnor
Osynlig ruta för layout
Väldigt många i Sverige tänder stjärnor i fönstren till sina lägenheter och på sina arbetsplatser lagom till advent. Den seden hör till de julseder som vi tycker allra mest om. Även den utvecklades först under 1900-talet, vilket är ganska lätt att föreställa sig, eftersom det hade varit minst sagt brandfarligt om de hade haft alla dessa brinnande stjärnor hängande när det inte fanns elektricitet.
Osynlig ruta för layout
  Förr kallades det "adventsstjärnor" eftersom de sattes upp till första advent, men under senare år har allt fler börjat kalla det "julstjärnor", så kopplingen till advent börjar försvinna. Fler och fler har också julstjärnorna kvar långt efter att julen tagit slut.

Julpynt

JULFAKTA | JULENS HISTORIA | ADVENT
JULKALENDRAR | LUCIA | JULGRANEN | TOMTEN | JULENS MENING