Det här receptet på havreflarn är inte som "köpeflarn",
det är mer som en blandning mellan knäck och havreflarn.
Vi har fått receptet från mormor Kajsa.
Smält smöret. Blanda under tiden havregryn, socker,
vetemjöl och bakpulver i en skål. Blanda grädden
och sirapen med det smälta smöret i kastrullen. Häll
sedan blandningen i skålen och rör ihop alltihop
till en seg smet.
Klicka teskedsstora klickar av smeten – mycket
glest – på en sparsamt smord plåt.
Grädda i 175-200° i cirka 5-8 minuter
eller tills kakorna börjar bli aningens mörka i kanterna.
De ska nu ha blivit platta flarn. Ta ut plåten och vänta
tills de precis börjar stelna. Vält upp dem –
innan de stelnat – på ett kakböjarställ
i aluminium (eller vad du har hemma) så
att de blir böjda i formen. Lossa dem försiktigt när
de stelnat.
Knepigt, men gott
Det här är inte helt enkla kakor att göra. Kakorna
ska bli väldigt tunna och sprickiga. De får inte
bli brända, så smaka dig fram tills du känner
hur ljusa eller mörka de ska vara för att bli som
bäst. Kanske är det klokt att bara göra en halv
sats första gången.
Men alla kakor som gått sönder brukar
det alltid finnas många som vill äta upp meddetsamma...