Mer jul
Illustration av liten flicka med varma kläder som går och bär ett fat med gröt- I bakgrunden syns hus och snöigt gärde. I det stora huset lyser det gult i fönstren. Till vänster om flickan skymtar en hörn av en ladugård

JENNY NYSTRÖM

Osynlig ruta för layout
Rubrik: Tomtegröt
Risgrynsgröt med socker och kanel känns alltid bra på julen. Är vi för mätta på själva julafton, så smakar gröten desto godare nästa morgon. Eftersom gröt håller sig några dar, kokar vi den i god tid och värmer så mycket vi vill ha vartefter.

5 portioner:

3 dl ris
5 dl vatten
1 tsk salt
1 liter mjölk

På de flesta förpackningar för grötris står det att gröten ska kokas under lock och utan att man rör i den. Men vi kokar tvärtom utan lock, och rör i gröten ibland, då blir den bäst.
Osynlig ruta för layout
  Blanda vatten, ris och salt i en kastrull och koka upp. Koka gröten på svag värme i 5 - 10 minuter eller tills vattnet nästan kokat in. Tillsätt mjölken lite i taget och koka gröten på svag värme cirka 25 - 30 minuter. När den är klar beror på hur fast du vill ha gröten.
Osynlig ruta för layout
  Innan vi serverar gröten lägger vi ibland i en skållad mandel. Den som får mandeln måste rimma!

GOD JUL | LUSSEBULLAR | PEPPARKAKOR | HAVREFLARN | JULGODIS | TOMTEGRÖT
Osynlig ruta för layout