Mer jul
Illustration av litet barn som står och bakar. Framför står ett fat med kakor och ett rivjärn i en skål. I bakgrunden skymtar en julgran

Osynlig ruta för layout
Rubrik: Lussebullar
Här är ett traditionellt recept på lussebullar. Numera säljs malen saffran överallt, men den ger nästan ingen smak alls, så vi brukar köpa hela saffranspistiller i specialbutik och finstöta dem i mortel. Och oftast gör vi dubbel sats och fryser in, så räcker bullarna hela julen.

1 sats:

150 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
1 gram saffran
1/2 tsk salt
1 tsk kardemumma
1,5 dl socker
1,5 liter vetemjöl
Osynlig ruta för layout

Pensling:

1 ägg
1/2 dl mjölk

Blanda socker, vetemjöl, kardemumma och salt i en skål. Spar några deciliter av vetemjölet tills du ska knåda degen.
Osynlig ruta för layout
Finstöt saffran
Osynlig ruta för layout
Ta en sockerbit och lägg i en mortel. Finstöt saffranet med sockerbiten.
Osynlig ruta för layout
  Smält smöret. Blanda i mjölken och värm till fingervarmt. Ta kastrullen från plattan, smula i jästen och vispa så att jästen löses upp. Häll sedan blandningen i morteln i omgångar och häll vidare från morteln i mjölskålen. Degspadet blir nästan rött först och sedan gulare och gulare vart efter saffranet blandats upp.
Osynlig ruta för layout
Tre exempel på lussebullar   Rör ihop degen. Häll ut alltihop på mjölat bakbord. Knåda ihop degen ordentligt med hjälp av det sparade mjölet, tills degen känns smidig att jobba med.
Osynlig ruta för layout
  Låt degen jäsa i skål i cirka en halvtimme. Täck skålen med en bakduk.
Osynlig ruta för layout
Lussekatt och juloxe
Osynlig ruta för layout
Vi brukar göra både typiska lussebullar och alla möjliga varianter. Garnera med russin om du vill! Låt bullarna jäsa på plåt med bakplåtspapper i cirka 40 minuter. Pensla med ägg uppvispat med mjölk. Grädda i 250° i cirka 5 - 8 minuter.
Osynlig ruta för layout
  Lägg upp bullarna på ett galler och låt dem svalna under en duk.
Osynlig ruta för layout

GOD JUL | LUSSEBULLAR | PEPPARKAKOR | HAVREFLARN | JULGODIS | TOMTEGRÖT