Här är ett traditionellt recept på lussebullar.
Numera säljs malen saffran överallt, men den ger nästan
ingen smak alls, så vi brukar köpa hela saffranspistiller
i specialbutik och finstöta dem i mortel. Och oftast gör
vi dubbel sats och fryser in, så räcker bullarna
hela julen.
Blanda socker, vetemjöl, kardemumma och salt
i en skål. Spar några deciliter av vetemjölet
tills du ska knåda degen.
Finstöt saffran
Ta en sockerbit och lägg i en mortel. Finstöt saffranet
med sockerbiten.
Smält smöret. Blanda i mjölken och
värm till fingervarmt. Ta kastrullen från plattan,
smula i jästen och vispa så att jästen löses
upp. Häll sedan blandningen i morteln i omgångar
och häll vidare från morteln i mjölskålen.
Degspadet blir nästan rött först och sedan gulare
och gulare vart efter saffranet blandats upp.
Rör ihop degen. Häll ut alltihop på
mjölat bakbord. Knåda ihop degen ordentligt med hjälp
av det sparade mjölet, tills degen känns smidig att
jobba med.
Låt degen jäsa i skål i cirka en
halvtimme. Täck skålen med en bakduk.
Lussekatt och juloxe
Vi brukar göra både typiska lussebullar och alla
möjliga varianter. Garnera med russin om du vill! Låt
bullarna jäsa på plåt med bakplåtspapper
i cirka 40 minuter. Pensla med ägg uppvispat med mjölk.
Grädda i 250° i cirka 5 - 8 minuter.
Lägg upp bullarna på ett galler och låt
dem svalna under en duk.